Az Ashihara

Kancho Hideyuki Ashihara stílus alapító

Kancho Hideyuki Ashihara

1944. december 5-én született Hiroshima külvárosában. Gyermekként nyugtalan természete volt és folyton verekedésekbe keveredett. Tíz évesen került először kapcsolatba a Budoval, amikor Kendozni kezdett.

1961. szeptemberében belépett egy karate klubba. Látta, hogy a karate kemény és realisztikus, ezért egyből megtetszett neki. Ez volt Oyama dojo-ja, a későbbi Kyokushinkai Honbu Dojo. Ashihara sokat és keményen edzett minden lehetőséget megragadva. Ez a kitartás lehetővé tette számára, hogy 1964. március 26-án első danos fokozatot szerezzen. Ekkor 19 éves volt és nem akadt senki a dojo-ban, aki legyőzte volna. 1966-ban maga is karate instruktor lett a Honbu dojo-ban. Jól teljesített, így elnyerte azt a megtiszteltetést, hogy Brazíliába utazhasson, hogy ott terjessze a Kyokushinkai karate jó hírét. Ez volt az, amiről évekig álmodott.

Sajnos azonban az álma nem valósult meg, mert mielőtt Brazíliába ment volna verekedésbe keveredett öt emberrel, akik az utcán támadtak rá. A rendőrség is kikérdezte, és az egész eset híre eljutott a Kyokushinkai Honbu Dojo-ba is. Ashiharát felfüggesztették az edzések tartása alól, két hónappal később pedig a Nomura-ba küldték a Shikoku szigetre Nyugat-Japánba.

Ekkor Ashihara híre elkezdett nőni Japán nyugati partjainál. Nomura hamarosan túl kicsi lett, és a szomszédos városba költözött. Az ő klubja lett hamarosan a legnagyobb Kyokushin klub Japánban, és több városban (Uwa, Uwajima) további klubokat alapított.

Ebben az időszakban alkotta meg a Sabaki alapgondolatát. Három fontos elvet alkotott meg. Először a négy pozíciót. Az időzítés és a távolság helyes felmérése lett a második pont. A harmadik pont lett az állás, melyet minden helyzetben meg kell tartani a maximális mozgékonyság elérése érdekében.

Híre egyre terjedt Matsuyama városában, és vele az Ashihara karate is egyre jobban ismertté vált. Kanchot felkérték, hogy oktasson a Japán rendőrakadémián így elkezdte a rendőrség kiképzését, és a környező egyetemeken is klubokat alapított. Több dojo alakult Hiroshima, Osaka, Kyoto, Kobe, Nara, Shiga városban is. 1978. márciusában elkezdték építeni a Matsuyama dojo-t a Honbu Dojo -Ashihara Kaikan-t. Ekkor még mindig kapcsolatban volt a Kyokushinkai szervezettel, de a Kyo instruktorok rossz szemmel nézték az Ashihara terjedését. Hogy elkerülje a konfliktusokat lemondott a karate edzésekről egy hivatalos találkozón 1978 márciusban. Azt tervezte, hogy Matsuyamai klubjára fog koncentrálni.

1980-ban megalapította a saját rendszerét az Ashihara Karatét. Nemsokára elkészítette az Ashihara karate rendszert tartalmazó könyvsorozatot. Kettőt ezek közül angolra is lefordítottak, Fighting Karate és More Fighting Karate c. könyveket. Ezen kívül megjelent még három Kancho által prezentált oktatófilm, amelyet a mai napig oktatási célra használnak. Képregény sorozatban is szerepelt „Karate Baka Ichidai c.” Halálos ágyán megírta az Élet szava c. önéletrajzi könyvet.

Híres tanítványai.: Joko Ninomiya, aki megnyerte a 1978 Össz-Japán Tornát, és később létre hozta az Enshin Karatét. Ninomiya Ashiharát az „első és egyetlen karate tanárának” tartotta.

Kazuyoshi Ishii aki a legismertebb a Seidokaikan karate és a K-1 verseny rendszer alapítója.

Hirosi Harada a Josui karate alapítója.

Dave Jonkers az Ashihara International Karate Organization (AIKO) alapítója. Ő arról is híres, hogy Semmy Schilt ötszörös K1 világbajnok edzője.

Ashihar betegségének első jelei 1987-ben jelentkeztek. 1990. környékén az állapota rohamosan romlani kezdett, és 1995. április 24-én elhalálozott.

Stílusunk alapítója Kancho Hideyuki Ashihara utcai önvédelemnek fejlesztette ki stílusát, de még életében engedélyezte a versenyeket. Viszont hangsúlyozta az Ashihara karate technikái az utcai önvédelemben a leghatékonyabbak, mivel az ellenfél harcképtelenné tételére törekszik- minél gyorsabban- versenyeken nem alkalmazhatók! Ezért „csak” a versenytechnikák gyakorlása torzítja és csökkenti az Ashihara Karate stílus hatékonyságát!

 

ASHIHARA INTERNATIONAL KARATE ORGANIZATION (AIKO)

Shihan Dave Jonkers

Az Ashihara Karate az alapító nagymesterről, Kancho Hideyuki Ashiharáról kapta a nevét, ám a létrejötte óta eltelt évtizedek alatt az eredeti stílus tovább fejlődött és több rendszerbe, szövetségbe szerveződött.

Kancho a stílust 1970-ben fejlesztette ki, így a „fiatalabb” stílusok közé tartozik, ám fiatalsága ellenére több változáson is keresztülment.

Az Ashihara International Karate Organization (AIKO) egy az idő során tovább fejlesztett módszereket magába foglaló Világszervezet, melyet Shihan Dave Jonkers hozott létre, sokrétű több évtizedes tapasztalatai alapján.

Az Ashihara Karate egy Full Contact rendszerű stílus, melynek tananyagában hangsúlyos szerepet kap a realisztikus harc, a fizikai szívósság és a gyakorlatias képzés.

Az AIKO napjainkban egy rendkívül elismert szervezet, amely híres a fejlődésre való törekvéseiről és nyitott gondolkodásáról.

A stílus több versenyen bizonyította, hogy megállja helyét. Nem csak Knock Down Karate szabályrendszerben, de versenyzőink sikeresnek bizonyultak a K1, Kick Box és a Glory világ sorozat területén is.

Továbbá annak köszönhetően, hogy más stílusokból hozott tapasztalatainkat az edzésmódszerünkbe beolvasztjuk, versenyzőink büszkén megállták helyüket és sikereket értek el, MMA és Kudo Daido Juku szabályrendszerű bajnokságokon is.

Ezen tudományok ötvözésével, tapasztalatunk bázisának növelésével érjük el az AIKO folyamatos fejlődését.

Dave Jonkers Shihan

 

MAGYAR ASHIHARA KARATE SZÖVETSÉG

 

Shihan Hartyányi Attila

Magyarországon Shihan Hartyányi Attila Branch Chief alapította meg az Ashihara karate stílust.

Judo tanulásával kezdte, 1978-ban a harcművészetekkel való ismerkedését. Budapesten 1980-ban kezdett Kyokushin Karatézni.

Katonaság után a rendőrség állományába szerelt fel és elhatározta, küzdősporton keresztül épít karriert a cégnél. Ez az álma nem soká teljesült, felkérték a Budapesti Tiszthelyettes Képző Iskolára amely később, Budapasti Rendőr Szakközépiskola lett, testnevelés-önvédelem oktatónak.

 

Shihan ettől fogva keményen dolgozott, hogy minél eredményesebb legyen munkájában és a küzdősportokban. Ennek érdekében, ismét elkezdett Judozni és Jiu Jitsut tanulni.

Nem csak testét elmélyét is folyamatosan „edzette” munka mellett elvégezte a Testnevelési Egyetemet, karate szakedzői szakon, a Pécsi Tudományegyetemet, testnevelő tanári szakon és a Rendőrtiszti Főiskolát.

Egy váratlan alkalommal a sors keze az Ashihara Karate stílus irányába terelte. Akkor még Magyarországon nem ismerték a stílust. Rögtön megtetszett modern, hatékony mozgásrendszere, keménysége.

1993-ban a Budapesti Rendőr Szakközépiskolán nyitotta meg az első Ashihara edzőtermét és ezzel egyidőben Kancho Hideyuki Ashihara engedélyével, meghonosította hazánkban az ASHIHARA KARATE-t.

Az elkövetkezendő időszakban több stílus versenyén is elindult és eredményesen szerepelt, hogy bizonyítsa az Ashihara Karate hatékonyságát.

Magyarországon: Kyokushikai Országos Bajnokságon, Speed Thai Box Kupán, I. Kung Fu Full Contakt Országos Bajnokságon (MMA előfutára volt) Kick Boksz Low Kick kihívásos Bajnokságon, I. Utcai Harcos Magyar Bajnokságon (K1 rendszerű) BM Judó bajnokságokon.

Külföldön: Nemzetközi Wing Chun Full Contakt bajnokságon,

Ashihara Karate Világbajnokságon (I. II. helyezett 1997. Legjobb Harcosa cím) Ashihara Európa Bajnokságon (III. helyezett)

Az egyre népszerűsödő Magyarországi ashihara karate klubok összefogtak és közösen megalapították a Magyar Ashihara Karate Szövetséget (MAKSZ)

Szövetség Elnökének egyhangúlag Hartyányi Shihant-t választották meg.

A Szövetség az Ashihara International Karate Organization (AIKO) tagja.

2018-ban kapta meg a karate területén végzett munkássága az 5. Dan fokozatot.

Az AIKO irányelveit követve nem „csak” az Ashihara stílus technikáit, hanem a mai modern világban elismert, új küzdő rendszerek, K1, MMA, mozgásanyagát is oktatjuk, hogy tanítványaink minél képzettebbek legyenek a harcművészet és az önvédelem területén.

Ennek szellemében, versenyzőink különböző küzdő stílusok versenyein is indulnak, eredményesen.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.